Navigace

Kritická osvěta s fonty (písmy)

Kriticky jsme si řekli, že rok 2016 opět věnujeme takové malé osvětě. Zatímco do této doby jsme se snažili našim klientům vysvětlit, že je běžné platit za fotky a jiné mediální soubory, že se kupují…


Kriticky jsme si řekli, že rok 2016 opět věnujeme takové malé osvětě. Zatímco do této doby jsme se snažili našim klientům vysvětlit, že je běžné platit za fotky a jiné mediální soubory, že se kupují na fotobankách a nekradou, nyní to zkoušíme s fonty.

Krádeže a nelegální užívání fontů tu ani rozebírat nebudeme. To, že se i za elektronické věci platí je dnes snad opravdu každému jasné.

  • Pořízení free fontu (pod licencí zdarma)
  • Zakoupení fontu (jednorázově, za období)
  • Pořízení fontu na zakázku

Existuje samozřejmě řada fontů, které jsou dostupné zdarma – například populární GoogleFonts – které dostačují, ale přesto mají své neduhy, jako je například nepěkné vykreslování fontů napříč prohlížeči atp.

U fontů zdarma je potřeba dát si pozor na to, zda jsou určena pro komerční použití. Licence jsou dosti často limitovány pouze osobním použitím.

Výhod placených fontů je celá řada. V prvné řadě se jedná o samotnou kvalitu fontu jako takového. Laické oko mnohdy nevidí, ale profesionál nebo člověk s rozvinutějším grafickým citem často na první pohled pozná a ocení kvalitní font.

  • Kvalita zpracování jednotlivých znaků v sadě
  • Návaznost znaků ve slovech, odstavcích
  • Lepší vykreslování fontu ve webových prohlížečích

Tvorba fontu na zakázku se nedá považovat za rentabilní záležitost. Existuje obrovské množství kvalitních fontů různých druhů, ze kterého lze vybírat, takže není potřeba něco tvořit od nuly, cena je opravdu vysoká.

Jednou z relativně běžných záležitostí bývá “počeštění” fontů, které jsou jen v latince. Např pro háčky nad písmeny je potřeba mít font o tyto znaky rozšířen (latin extended). To u mnoha fontů tvořených např. v USA nevidíme. S fontem se dá pracovat a chybějící znaky doplnit – rázem vzniká “počeštěný” font.

  • Zdarma
    Free obrázky mohou překvapit licencí pro nekomerční užití a je také nutno počítat s tím, že se v drtivé většině případů nebude jednat o tak kvalitní materiál, jako je ten, za který se platí na komerčních fotobankách.
  • Zakoupené
    Výhod fotek, za které se platí je proti free fotkám dost. Především se jedná o kvalitnější fotky (ale i kreslené obrázky, ilustrace atp.), nejsou tak často používané a vytěžované jako free obrázky a nemusíme se bát licencí a nelegálního užívání.
  • Na zakázku
    Foto a vlastní mediální materiál na míru je podstatně rentabilnější záležitostí, než pořizovat vlasní font na míru. Jediné, co je zde společné je nejvyšší cena ze všech zmiňovaných variant nabytí (fontu, médií). U médií se ale dá říci, že se invcestice vyplatí, u fontů, dle našeho názoru, už nikoliv.

Stále častěji používáme službu od společnosti Adobe – Typekit. Typekit poskytuje velké množství fontů na základě ročních poplatků, v některých případech (do určitého počtu zobrazení stránek) i zdarma. Pokud zdarma, je klient limitován omezeným počtem fontů, případně řezů u daného fontu.

  • Služba Typekit stojí 49,99 dolarů ročně (plán Portfolio), což je v přepočtu necelých 1300 Kč.
  • K dispozici je až 5000 fontů, které můžete používat v podstatě zároveň.

Klientovi vždy pomůžeme se založením účtu a nasměrujeme ho k platbě.
Nic nepřefakturováváme a z ničeho nemáme provize, jde nám čistě o to, aby naše weby vypadaly lépe – font je zásadní součást webu.

Jedná se asi o nejrozšířenější portál s fonty. Fonty kupují za jednorázový poplatek, ten ale bývá vyšší, ovšem dá se narazit na akce a balíčky řezů daného fontu pro offline i online použití, chce to jen pečlivě vybírat.

Stejně jako ohledně investic do internetového marketingu a reklamy dokážeme poradit a prokonzultovat i investici do změny firemního fontu.
Nebojte se nás zeptat a dopřejte své značce kvalitní a dobře vypadající font.


Zavřít